ZIOŁA NA ZGAGĘ

Producenci

Zioła na zgagę  

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 180 elementów

Zioła na zgagę

Odpowiednio dobrane zioła na zgagę pomogą nam przy dolegliwościach trawiennych, nadkwaśności żołądka, nieprawidłowej pracy układu pokarmowego

 

Co to jest zgaga?

Zgaga to palący ból w klatce piersiowej, tuż za mostkiem. Ból często nasila się po jedzeniu, wieczorem, podczas leżenia lub pochylania się.

Sporadyczna zgaga jest powszechna i nie ma powodu do niepokoju. Większość ludzi może samodzielnie poradzić sobie z dyskomfortem związanym z zgagą, zmieniając styl życia i stosując leki dostępne bez recepty.

Zgaga, która występuje częściej lub zakłóca codzienną rutynę, może być objawem poważniejszego stanu wymagającego opieki medycznej.

Prócz nieprzyjemnego uczucia w przełyku zgaga powiązana jest także z: gorzkim posmakiem w ustach, bólem w klatce piersiowej, bólami brzucha, wymiotami.

 

Możliwe przyczyny pojawienia się zgagi?

  •          choroba refluksowa,
  •          nadmierne przepełnienie żołądka,
  •          spożywanie napojów gazowanych,
  •          nadmierne spożywanie alkoholu,
  •          choroba wrzodowa żołądka,
  •          nieodpowiednia dieta,
  •          niestrawność,
  •          przepuklina rozworu przełykowego,
  •          palenie papierosów,
  •          nadmierne napięcie nerwowe,
  •          niedokładne przeżuwanie pokarmu,
  •          nadwaga i otyłość.
  •          choroba wrzodowa dwunastnicy,

 

Unikaj wyzwalaczy pokarmowych

Niektóre pokarmy i napoje mogą wywoływać objawy.  Przede wszystkim wyklucz lub znacząco ogranicz następujące produkty:

  •          czekolada
  •          napoje alkoholowe
  •          pokarmy kwaśne , takie jak:

o   pomidory

o   owoce cytrusowe

  •          kawa i inne źródła kofeiny
  •          pikantne jedzenie
  •          smażone lub tłuste potrawy

 

 

Jakie zioła na zgagę?

Zgagę i towarzyszące jej uczucie nieprzyjemnego pieczenia możemy złagodzić za pomocą domowych sposobów. Do ziół na zgagę należą: lukrecja, szałwia lekarska, ostropest plamisty, bylica boże drzewko, babka lancetowata prawoślaz lekarski,  mięta pieprzowa, rumianek pospolity, koper włoski, wrotycz, melisa czy też  gojnik.

Zasugerowano, że melatonina, suplement stosowany w zasypianiu, pomaga złagodzić zgagę.

 

Zioła na zgagę – lukrecja

Lukrecja . Lukrecja okazała się skuteczna w kilku badaniach. Mówi się, że lukrecja zwiększa błonę śluzową wyściółki przełyku, pomagając jej oprzeć się drażniącemu działaniu kwasu żołądkowego. Lukrecja pozbawiona glicyryzyny (DGL) jest dostępna w postaci tabletek lub płynów.

Napar: 1-2 łyżeczki lukrecji podgotować na małym ogniu kilka minut, a następnie pozostawić do naciągnięcia na około 10 minut. Stosować 1 razy dziennie, najlepiej po posiłku. Lukrecja powinna być ostrożnie stosowana u osób z nadciśnieniem.

 

Zioła na zgagę – babka lancetowata

Babka lancetowata wpływa na błony śluzowe układu pokarmowego oraz łagodzi nadkwaśność żołądka – dzięki temu pomoże przy powracających problemach ze zgagą. Ziele podnosi aktywność komórek odpornościowych. Chroni również tkanki wątroby przed uszkodzeniami i może być stosowane w przypadku owrzodzeń żołądka i dwunastnicy.

Napar: 1 łyżkę stołową liści babki lancetowatej umieścić w garnku i zalać 1 szklanką wody. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 5 minut, przecedzić i odstawić na 15 minut. Napar warto spożywać 2 razy dziennie w dawce po 0,5 szklanki.

 

Zioła na zgagę – rumianek pospolity

Rumianek pospolity łagodzi zgagę, wzdęcia i inne dolegliwości trawienne. Używany jest w celu: rozluźnienia napiętego układu pokarmowego, obniżenia stężenia glukozy we krwi. Dzięki właściwościom wyciszającym może nadmierne napięcie nerwowe, które również jest jednym z przyczyn powstawania zgagi. Ziele wpływa także na prawidłową pracę jelit, usprawnia trawienie, zmniejsza uszkodzenia błony żołądka.

Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku pospolitego należy zalać szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć i parzyć przez 10-15 minut. Rumianek można spożywać bez ograniczeń.

Zioła na zgagę – koper włoski

Nasiona kopru włoskiego wspierają trawienie u osób w każdym wieku, także wśród niemowląt. Dzięki substancjom bioaktywnym koper pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspiera funkcjonowanie jelit. Stosowanie naparu z kopru pomoże przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach trawiennych – zgadze, wzdęciach, nudnościach.

Napar: 3 łyżeczki nasion kopru zalać wrzącą wodą. Przykryć i pozostawić do naciągnięcia na około 15 minut. Napar spożywać według potrzeby.

 

Zioła na zgagę – bylica boże drzewko

Bylica boże drzewko wykorzystywana jest jako ziele wspomagające pracę naszego układu pokarmowego. Bylica łagodzi dolegliwości związane z trawieniem: zgagę, wzdęcia, nudności, kolki, bóle brzucha. Wspiera procesy trawienne, pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego. 

Napar: 1-2 łyżeczki ziela bylicy zalać wrzącą wodą, a następnie pozostawić do naciągnięcia na około 10 minut. Stosować 2-3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.

 

Zioła na zgagę – mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, łagodzi dolegliwości trawienne: zgagę, wzdęcia, kolki, uczucie ciężkości po posiłku. Ułatwia trawienie tłuszczy, a także pobudza wydzielanie żółci. Mięta pieprzowa jest zalecana dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS).

Napar: 1-2 łyżeczki liści mięty pieprzowej zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Napar można odcedzić i spożywać bez ograniczeń.

 

Zioła na zgagę – prawoślaz lekarski

Prawoślaz lekarski jest stosowany w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Pomaga przy: podrażnieniach żołądka, nadkwaśności żołądka, zapaleniu błon śluzowych i przełyku oraz przy zgadze.

Napar z korzenia 2-3 łyżki stołowe korzenia zalać 2 szklankami przegotowanej, ale ostudzonej wody. Następnie napar odstawić do napęcznienia na około 8 godzin, po czym go odcedzić. Wypijać 1-2 szklanki dziennie, najlepiej w kilku porcjach.

Napar: 1 łyżeczkę suszonych liści zaleć 1 szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie po 0,5 szklanki.

 

Zioła na zgagę – szałwia lekarska

Szałwia lekarska w użytku wewnętrznym wspomaga pracę trzustki, wpływa na trawienie, układ pokarmowy, pomaga w złagodzeniu nadmiernej pracy jelit. Stosowanie naparów przyniesie ulgę przy dolegliwościach trawiennych, także przy zgadze.

Napar: 1 lub 2 łyżki stołowe szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie.

 

Zioła na zgagę – wrotycz

Wrotycz stosowany jest przy dolegliwościach: trawiennych, menstruacyjnych, żołądkowo-jelitowych. Łagodzi wzdęcia, zaparcia, nudności oraz zgagę. Działa rozkurczowo na napięte mięśnie gładkie. Ziele wykazuje działanie rozluźniające oraz wyciszające, dzięki czemu uczucie nadmiernego napięcia nerwowego.

Napar: 1 łyżkę stołową kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody. Napar przykryć i odstawić do naciągnięcia na 30 minut. Wypijać 2-4 razy dziennie po szklance.

Uwaga: Wrotycz nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Zioła na zgagę – gojnik

Gojnik wywiera korzystny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, dlatego powinien być stosowany przez osoby cierpiące na wrzody żołądka. Ziele łagodzi dolegliwości trawienne i przyniesie ulgę przy nawracających zgagach.

Napar: 1-2 łyżeczki ziela gojnika należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Wypijać po wystudzeniu.

 

Zioła na zgagę – melisa

Melisa lekarska nie tylko uspokaja i pomaga w walce z bezsennością. Ziele obniża ciśnienie tętnicze krwi, pobudza wydzielanie żółci, reguluje procesy trawienne. Dzięki swoim właściwościom przeciwdziała zgadze – zwłaszcza jeżeli jej przyczyną jest nadmierne napięcie nerwowe.

Napar: 1 łyżkę stołową ziela melisy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Napar można spożywać bez ograniczeń.

Pokazuje 1 - 12 z 180 elementów